2018-06-19

Ekerödsrasten Skånes bästa rastplats för fjärde året i rad

Ekerödsrasten som har utnämnts till Skånes bästa rastplats för fjärde året i rad

​Varje år utser Motormännens vägombud Sveriges bästa rastplatser. För Skånes del blev Ekerödsrasten i Hörby för fjärde gången bäst.

35507761_1814497351906524_334924964241080320_n.jpgAndreas Risberg som förestår Ekerödsrasten, är stolt över priset.

- Det är roligt och jag är lika glad i år. Det innebär att allt arbete vi lägger ner ger belöning, säger han.

Andreas Risberg, Hörbys kommunalråd Susanne Meijer och Motormännens vägombud Göran Jansson deltar i att spika upp beviset på det fina priset bredvid de tidigare tre.

- Ekerödsrasten är viktig kopplat till besöksnäringen och den satsning på turism som Hörby gör, säger Susanne Meijer.

Andreas Risberg berättar att de tycker det är viktigt att människor på väg någonstans har möjlighet att stanna och njuta av naturen på Ekerödsrasten, även om de inte handlar i butiken, tankar eller äter på restaurangen.

.- Vi är generösa med våra rastbord. Folk får gärna använda dem och äta sin medhavda matsäck, men vi hoppas att de kommer in till oss om de har glömt något eller är nyfikna på vad vi har att erbjuda.

Ekerödsrasten 5.jpgHär finns möjlighet till att tömma både latriner och gråvatten och slänga sorterade sopor för vägtrafikanter. Här finns också restaurang, motell, konferens, campingplats och den egna köttbutiken.

Mikael Kullberg som är vägombud, berättar att Trafikverket har en officiell karta över nästan alla Sveriges rastplatser. Och det är med utgångspunkt från den kartan som Motormännen dels åker och inspekterar rastplatserna och dels utser dem som är bäst.

Vad är avgörande för priset?

- Vi tittar i först och främst på renlighet, hur det ser ut både exteriört och interört.Vi följer ett antal punkter. Efter renlighet kommer säkerheten kring in- och utfart vid rastplatserna, säger Mikael Kullberg.

35771108_1814498711906388_3779626531068837888_n.jpgHan berättar också om att man tittar på hur det ser ut allmänt. Till exempel om gräsmattorna är välansade och om det är rensat från skräp. Finns det sjö eller andra vattendrag tittar man på om det är röjt så att besökare ser vattnet.

- Vi bedömer också sådant som belysning både inne på toaletter och utanför samt på hur rena och välskötta toaletterna är. Det är ett extra plus om det finns restaurang och bensinstation, säger Göran Jansson.

- De som inte har restaurang har svårt att nå ända vägen fram till ett pris, hur välskötta de än är, lägger Mikael Kullberg till.

Det är trafikverket som står för toaletterna men det är rastplatsägarna som ser till att hålla efter dem.

Motorombuden anser att Ekerödsrasten har allt det som räknas upp i bedömningspunkterna. Det är rent, snyggt och välskött. Här finns både bensinmack och restaurang.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
Dela på Facebook Tweet
Dela