2018-01-17

Ersättning i daglig verksamhet höjs

​Habiliteringsersättningen till funktionshindrade som har sysselsättning i daglig verksamhet höjs till 8 kronor i timmen från den 1 januari.  Den tidigare ersättningen på 5 kronor har inte ändrats på många år.

I Hörby kommun har man valt att betala ut habiliteringsersättning, utöver den aktivitetsersättning som funktionshindrade får från Försäkringskassan. Habiliteringsersättning är ett sätt att stimulera den enskilde att delta i daglig verksamhet. Det finns flera olika alternativ till sysselsättning för människor med funktionshinder i Hörby. En grupp utför sysslor på Skånes Djurpark och Alfa-gruppen utför till exempel miljöarbete, bilvård, gräsklippning och städ samt montering och paketering. På Gullregnsgården sysslar en grupp med hantverk och andra konstnärliga uttryck. Resursgruppen på kommunhuset hanterar bland annat post och andra kontorsuppdrag eller till exempel plockar och sorterar disk samt håller rent på borden på kommunhuset.

Under hösten besökte socialnämndens politiker daglig verksamhet och frågan om högre ersättning togs upp av dem som har sysselsättning. Beskedet om höjningen mottogs med glädje. ”Det betyder att de (politikerna) lyssnade på oss”, var en av reaktionerna, berättar Lena Jönsson, enhetschef för daglig verksamhet.

- Det är viktigt för brukarna att känna att de blir uppskattade för det jobb de gör och därför är höjningen värdefull, understryker hon.

Pierre Larsson som har sysselsättning i Resursgruppen på kommunhuset, 33,5 timmar i veckan, är nöjd med sitt arbete och är glad över att han och de andra har fått höjd ersättning.

- Jag kan inte ha det bättre, säger han.

 
Dela på Facebook Tweet
Dela