2017-10-17

Integrationsprojekt med musiken som gemensamt språk

Projektet Drop the Beat är en lyckad satsning som kommer att fortsätta under KulturSkolan. Förra veckan avtackades Drop the Beats projektkoordinator Sara Malm av ungdomar och pedagoger med pizza, musik och filmvisning på Aktivitetshuset i Hörby.

- Jag känner lycka att ha kunnat ge ungdomar möjlighet att musicera och skaffa vänner, säger Sara Malm som har varit anställd som projektkoordinator på 20 procent av Hörby kommun sedan januari.

Sara är 16 år och går andra året på ProCivitas i Malmö där hon läser Ekonomi och är även ordförande i Sjöbos ungdomsråd.

De ungdomar som har varit involverad i Drop the Beat instämmer med hur roligt det varit.

- Det roligaste med Drop the Beat har varit att man har utvecklats genom att spela och lärt känna varandra, säger Arash Farzam från Hörby.

- Jag har gillat att spela allihop tillsammans, inte så mycket att sitta vid datorn med produktionen, säger Anna Blad som läser på Bergagymnasiet.

Sebastian Möller gillar hela skapandeprocessen och läser även musikproduktion i Malmö.

Hörbys eldsjälar i projektet är musikläraren Marike Cavetoft och gitarrpedagogen Tomas Cederholm som kommer att fortsätta med Drop the Beats musikkvällar på måndagar i Hörby tillsammans med fritidspedagogen Arber Murati.

- Det blir roligt att fortsätta spela piano, gitarr och spela in, menar Yasin Rahimi om Drop the Beats fortsättning.

Musikdag med producenten Amir Aly

En höjdpunkt under projektet var en gemensam musikdag i september. I Sjöbo träffades ungdomarna från Hörby och Sjöbo för en dag fylld med musikproduktion, melodiskapande och låtskrivande.  De fick träffa musikproducenten Amir Aly som har jobbat med artister som Jill Johnson, Cookies 'N' Beans och Annika Herlitz. Ungdomarna var nyfikna på hur en dag på jobbet kan se ut för en professionell musikproducent och vad Amir tyckte var roligast med yrket. En häftig upplevelse enligt ungdomarna.

Drop the Beat film

En film om projektet producerades under musikdagen och innehåller intervjuer med ungdomarna, pedagogerna och även Amir Aly där de berättar bland annat om vad de tycker om projektet och varför de anser att integrationsprojekt som Drop the Beat är viktiga. Projektet har varit ”Bäst” enligt Baram Shafi från Sjöbo när han avslutningsvis får sätta ord på Drop the Beat.

Se Drop the Beat filmen på vår Youtube kanal

Drop the Beat är ett integrationsprojekt med musik som verktyg, vars mål är att låta unga skapa och producera musik under ledning av pedagoger samt professionella musiker. Basen för verksamheten är de öppna fritidsverksamheterna och kulturskolorna i varje kommun.

Projektet har haft stöd av Region Skåne-Kultur Skåne, ABF samt de deltagande kommunerna och leds från Hörby kommun i nära samarbete med Eslövs kommun, Höörs kommun och Sjöbo kommun samt ABF Hörby, ABF Österlen och Ungdomsråden i Hörby och Sjöbo. Höör och Eslöv hoppade av en bit in i projektet.

Dela på Facebook Tweet
Dela