Victoria.jpg

Så annorlunda och ändå så folkkär 

"Jag är ingen människa - bara en kvinna". Så skrev Victoria Benedictsson och så kunde många samtida kvinnor också skriva - de som ville något eget.

Kvinnans plats i samhället var i hemmet, styrde och skötte hushållet och hade hand om barnen. Var det så Victoria ville leva? Nej. Att gifta sig var kvinnans chans att komma hemifrån och få något eget. Men det var också en fälla. Om kvinnans frigörelse skriver Victoria om i romanerna "Pengar" och "Fru Marianne". Det var hennes inlägg i samhällsdebatten att få en rättvis ställning och stå på samma nivå som männen. Ernst Ahlgren, pseudonymen, Victoria skrev under är ett tydligt bevis på att hon ville bli jämförd i sitt arbete på samma villkor som männen. Och det var arbetet som Ernst utförde som var viktigast för henne, inte kvinnan Victoria.

Med sina båda novellsamlingar "Från Skåne" och "Folkliv och småberättelser" vann hon också landsbygdens uppskattning. 

Hörby museum kan du se och läsa mer om Victoria Benedictssons författarskap och liv.

 

victoriabyst+krans.jpgHörbys första offentliga konstverk - värd att vårdas

Femtio år efter Victoria Benedictssons död restes en minnes-staty över författarinnan. Bronsbysten skapades av skulptören Jonas Fröding och placerades i Ernst Ahlgrensparken där den fortfarande står.

På 75-årsdagen den 22 juli 2013 uppvaktade Kultur- och Fritidsnämnden minnes-statyn. En krans med röda och gula rosor lades ner vid den och ordförande Thore Lennartsson höll ett tal.

Under ceremonin läste bibliotekarie Måns Söderberg de minnesord som Ivar Säfstrand, chefredaktör för Mellersta Skåne, skrev när statyn uppfördes. Bland de närvarande var bland annat Staffan Benedictsson, ättling till Victorias make Christian Benedictsson.

- Det är viktigt att uppmärksamma alla profiler från samhället och hon var en av de större, sa Thore Lennartsson vid minneshögtiden den 22 juli.

Under årens lopp har stenfundament och bronsbyst utsatts för både väder och vind, och även lite klotter tyvärr. Det skulle således vara dags för vårdinsatser som rengöring och restaurering. Ett beslut om att ordna en rengöring och restaurering av stenen togs. Stenen tvättades på plats och inskriptionen fylldes i. Själva bronsbysten, som behövde konservatorvård inomhus fick vänta.
Tyvärr hände så detta, som absolut inte ska ske: bysten stals! En natt, i november 2015, bortfördes Victoria. Vi önskar innerligt att statyn kommer tillbaka.
Kvar finns stenfundamentet med inskriptionen.