Skydda ditt barn mot kemikalier

Överallt i vår vardag kommer vi i kontakt med kemikalier. Alla kemikalier är inte farliga men det är bra att så mycket som möjligt tänka på vilka kemikalier som används och om det är nödvändigt att använda kemikalier.

Barn är mer känsliga än vuxna för kontakt med kemikalier eftersom deras hud är mycket tunnare och för att deras kropp inte är färdigutvecklad. Barnets organsystem fortsätter att utvecklas efter födseln och är därför extra känsligt för påverkan från kemikalier Därför bör produkter, innehållande kemikalier, till barn undvikas i stor utsträckning som möjligt. Exempel på produkter till barn som innehåller kemikalier: våtservetter, solskydd, schampo och salvor.

Produkter som doftar kan orsaka allergi hos barn. Undvik därför produkter innehållande parfym. Ju äldre barnet är innan de börjar använda produkter med parfym desto mindre är risken att de utvecklar allergi.

Förvara alltid hushållskemikalier på ett sätt som gör att barnet inte kan komma i kontakt med dem. Skulle ditt barn få på sig eller i sig kemikalier kan du kontakta giftinformationscentralen för vidare information om hur du ska agera. Vet du att kemikalien är giftig eller mycket giftig ring 112.

Kläder, textil och andra varor

När du ska handla, titta efter miljömärkta kläder och textilier eller varor som är gjorda av ekologiskt bomull.

Är du osäker på vad en produkt innehåller, fråga i butiken. Butiken har en skyldighet gentemot dig som konsument att veta vad varan innehåller. Kan butiken inte svara direkt på plats ska de inom 45 dagar kunna informera dig om varans innehåll. På kemikalieinspektionens hemsida finns ett färdigt brev som kan användas vid förfrågan.

Vid odling av bomull och tillverkning av kläder används stora mängder giftiga kemikalier. Rester av dessa kemikalier kan sedan finnas kvar i kläderna som du köper i affären. Miljömärkta kläder ska vara tillverkade med mindre belastning på miljön . De får inte heller innehålla några kemikalierester som kan orsaka allergi.

Innan användning av nyköpta kläder och sängkläder bör de alltid tvättas, då försvinner vissa kemikalier. Ju fler gånger ett klädesplagg blivit tvättat ju mindre kemikalierester finns kvar. Ett bra sätt att få kläder med mindre kemikalier är att köpa begagnade kläder som då oftast redan är tvättade några gånger. En nyinköpt madrass kan få ligga och luftas några dagar om den har en stark kemisk doft.

Mer information

Kemikalieinspektionen, information för konsumenter

Kemikalieinspektionen, regler för leksaker

 
Kontakta oss
Bygg & Miljö

Expedition
Telefontid måndag-fredag kl 10-12
Telefon: 0415-37 83 10