Teaterpjäs om tvångsgifte visades för niorna i Hörby

I mitten på oktober fick alla niondeklassare tillfälle att se Stjärnlösa nätter, en teaterföreställning om tvångsgifte. Föreställningen ligger i linje med Kärleken är fri och kärleksveckan, där fokus ligger på kärlek som en rättighet. Pjäsen utgår från boken med samma namn, skriven av Arkan Asaad, som dessutom föreläser i ämnet. Såväl pjäs som bok och föreläsningar har blivit väl emottagna.
Regissör Roger Westberg, skådespelarna Daniel Goldman och Sofia Rönngård skapade föreställningen tillsammans.

Slits mellan två lojaliteter

Stjärnlösa nätter handlar om Amar, som tillsammans med sin familj åker på semester till hemlandet. Väl där anar han att något sker bakom hans rygg. Det visar sig att föräldrarna planerar hans giftermål. Amar slits mellan kärleken till sin flickvän i Sverige och till sin familj. Vilket val han än gör, kommer han att förlora någon.

Så här tyckte några av eleverna om föreställningen:

Bra, jättebra, bättre
Duktiga skådespelare
Jag tyckte att teatern var extremt bra och att man blev indragen och kände verkligen med människorna
Onödigt, vad hade den med skolan att göra?

Elevernas tankar efter att ha sett pjäsen, kretsade kring rätten att älska vem man vill och att följa sina drömmar, men att det som är naturligt i Sverige inte nödvändigtvis är det i andra länder. En vanlig föreställning är att det bara är kvinnor som drabbas av tvångsgifte. Kunskaper fördjupades både avseende tvångsgiftet som institution och om de känslomässiga slitningar som uppstår.

Gripande och brännande ämne

Skådespelarna Anna Fahlstedt och Ulf Evrén upplever att föreställning tar mycket energi men det uppvägs av det positiva mötet med publiken.

– Pjäsen har fått mycket beröm både för sitt konstnärliga utförande med sitt enkla formspråk och för sitt gripande och brännande ämne, menar båda skådespelarna.

De är också överens om att det är en gripande och väl berättade historia som är viktig att förmedla. Särskilt som kulturkrockar uppstår varje dag, är det viktigt att skapa den förståelse som behövs för att människor ska kunna komma närmare varandra. Stjärnlösa nätter ger just den kunskapen och förståelsen.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of horby.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.